Lepkézz Otthon!

Rovarász Híradó 98 (2020. május)

Lepkemonitorozás, értekezlet

 

Lakóhelyen végzett lámpázásra szeretnénk invitálni a Tagtársakat és ismerőseiket!

Felhívásunk ötletét az adta, hogy egyrészt a koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást rendeltek el, amelyek megnehezítették vagy lehetetlenné tették a terepen történő gyűjtést, másrészt ennek következtében Tóth Balázs lámpázni kezdett budapesti 4. emeleti lakásának erkélyén, és egyik reggelre egy fokozottan védett Dioszeghyana schmidtii bagolylepke érkezett lepedőjére.

Fényre érkezett Dioszeghyana schmidtii (2017. április 15.) (fotó: Sulyán Péter Gábor)

Kíváncsiak vagyunk arra, hogy Budapest éjjelilepke-faunája most mennyire sokszínű, és célunk annyi adatot összegyűjteni, hogy statisztikailag alátámasztott következtetéseket tudjunk levonni az egyes városrészek lepkevilágának eltéréseiről, a különböző időjárási körülményeknek és az eltérő fényforrásoknak a lámpára érkező fajok gyakoriságára és összetétele gyakorolt hatásáról.

A felhíváshoz bárki csatlakozhat, aki Budapesten vagy a vele határos települések egyikén él, hajlandó éjszaka világítani a lakóhelyén, és lefényképezi a fényre érkező lepkéket. A csatlakozási szándékot a „Lepkézz Otthon!” Facebook-csoportban vagy a sulyanpg@gmail.com címen lehet jelezni.

További részletek itt olvashatók:

http://www.mbt-biologia.hu/gen/pro/mod/let/let_fajl_megnyitas.php?i_faj_azo=1990

Sulyán Péter és Tóth Balázs

 


Előző cikk: Munkacsoport ülést tartottak az országos monitorozásban érintett lepkészek

Következő cikk: Twerkeléssel vakítják el a lepkék a denevéreket

Vissza a Rovarász Híradó 98 tartalomjegyzékhez

Online böngészhető lapszámok

Vissza a Rovarász Híradó főoldalra