Afrika és Ázsia határán – Omán

Elhangzott a Magyar Rovartani Társaság 875. ülésén (2020. február 22.)


Rovarász Híradó 97 (2020. március)

MRT-hírek – A MRT üléseken elhangzott előadásokról leadott összefoglalók


Omán három magyarországnyi területű szultánság az Arab félsziget délkeleti részén. A viszonylag kisszámú őslakosság mellett a népesség jelentős részét mára már a különböző ázsiai országokból érkezett vendégmunkások teszik ki. Az ország meglehetősen jó gazdasági helyzetét olajkincse alapozta meg. Omán nagy részét sivatag teszi ki, azonban az északkeleti régióban jelentős hegyvonulatok is találhatóak.  Az ország délnyugati szegletében – amiről kevesen tudnak – pazar élővilágú monszun-esőerdő található. Flóráját és faunáját a palearktikus és trópusi elemek változatos keveréke jellemzi. Sokszínűsége és biztonságos belső viszonyai ellenére Omán még nem tartozik a gyakori turisztikai célpontok közé, bár mostanában egyre többen választják úticélnak. A szerzők az ország általános ismertetését követően egy 2018 októberi és egy 2019 áprilisi gyűjtő expedíció eredményeiről számolnak be egy órában. A jellegzetes tájegységek jellemzése mellett az út során megfigyelt botanikai, rovartani és egyéb állattani érdekességekről készült fényképek kerülnek bemutatásra.

Ábrahám Levente, Ilniczky Sándor, Körtési Gábor és Simonyi Sándor, dr.levente.abraham@gmail.com, ilniczkysandor@gmail.com

 


Előző cikk: A nagyszemű bodobácsok egyes csoportjainak törzsfejlődése Új Kaledónia életföldrajzának tükrében (Heteroptera: Lygaeoidea: Geocoridae)

Következő cikk: Fekete léggyel táplálná a világot a magyar vállalkozás

Vissza a Rovarász Híradó 97 tartalomjegyzékhez

Vissza a Rovarász Híradó főoldalra