Szöcskés találkozó a Medvesen

Rovarász Híradó 96 (2019. december)

 

Idén ismét találkoztak az egyenesszárnyúakkal foglalkozó hazai szakemberek és érdeklődők a 4. Magyar Orthopterás Találkozó keretében. A korábbi gyakorlattól eltérően és kísérletképpen a rendezvény alapvetően más volt, mint az elmúlt évek konferenciaszerű találkozói.

Továbbra is az volt cél, hogy lehetőséget biztosítson a vizsgálati eredmények bemutatására, a tapasztalatcserére és kapcsolatépítésre, ez alkalommal viszont mindezt közös terepi aktivitással ötvözte. 2019. július 5–7. között a salgóbányai ifjúsági tábor adott otthont az eseménynek Salgótarjánban.

A helyszín az orthopterológiai szempontból kevéssé ismert Medves-fennsík és környéke volt. Az idő nagyobb részét a terület Orthoptera-faunisztikai feltárása tette ki. Ezt könnyen kivitelezhettük gyalogos kirándulások formájában, mivel a szállásunk maga is a vizsgált területen volt.

Gyűjtőúton a csapat (fotó: Puskás G.)

Néhányan már az előző napokban felkerestük a környék távolabbi élőhelyeit szöcskék és sáskák után kutatva. A program hivatalos része pénteken kezdődött, ekkor az érkezés után bejártuk a közeli Salgóvár és Boszorkány-kő sziklagyepjeit.

Ezután két nemzetközi konferencia beszámolója alkotta a jó hangulatú előadóülést. Bográcsozás, lámpázás és éjszakába nyúló beszélgetés zárta a napot.

Este Salgóbánya területén, a faluszéli szedres bozótból került elő a hétvége legizgalmasabb faja, a pienini tarsza (Isophya pienensis) (címlapkép). Ez a kárpáti elterjedésű lomhaszöcske Magyarországon eddig csak a zempléni Nagy-Milic környékéről volt ismert.

Szombaton már teljes létszámban jelen voltunk, ekkor három csoportra bomlottunk, és így jártuk be a Medves-fennsíkot és környékét, lefedve annak minél nagyobb területét. Vasárnap rövidebb terepi program zárta a találkozót. A gyűjtött egyenesszárnyú adatokból hamaro­san egy faunisztikai cikk is készül.

Északi málnaszöcske (Barbitistes constrictus) nősténye (fotó: Puskás G.)

A találkozón 21 fő vett részt, kutatók, hallgatók és az egyenesszárnyúak iránt érdeklődő nem szakmabeliek vegyesen. Négyen érkeztek Szlovákiából, így ezúttal is nemzetközivé avanzsált a rendezvény (a korábbi találkozóinkon is rendszeresen részt vett néhány kolléga a környező országokból).

Külön köszönjük a terület természetvédelmi őrének, Lantos Istvánnak a szakavatott segítséget és terepi vezetést, Sulyán Péter Gábornak az ízletes bográcsgulyást, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnak, hogy segítette a találkozó megrendezését.

Puskás Gellért és Szövényi Gergely

Fűhálózott anyag helyben válogatása (fotó: Puskás G.)

 


Előző cikk: Aphidológiai gyorstalpaló – a levéltetvek életmódjának sajátosságai

Következő cikk: Rácz Gábor: Sokszor „Tizenkét hónap az erdőn”

Vissza a Rovarász Híradó 96 tartalomjegyzékhez

Online böngészhető lapszámok

Vissza a Rovarász Híradó főoldalra