Szerkesztői előszó

Rovarász Híradó 96 (2019. december)

 

Emlékszem, még kinn Erdélyben, valamikor az 1970-es évek végén (vagy 80-asok elején?) mesélte valaki, hogy a teraszon tartott leanderét „hatalmas zöld hernyók” lelegelték. Azonnal tudtam, hogy az oleanderszenderről lehet szó, és izgalomtól fuldokoló hangon kérdeztem, mi történt a hernyókkal. „Hogy mi történt?” volt a válasz, „széttapostam őket!” Tehetetlen dühöt éreztem akkor, hogy lehet ilyesmit tenni? Miért nem adta nekem? Aztán teltek az évek, megdőlt a rendszer, „szabadok” lettünk, utazhattunk olyan helyekre amelyekről régen legfeljebb álmodhattunk. Több olyan lepkefaj került a szemem elé, melyet csak határozókból ismertem addig, de az oleander szendere nem volt köztük.

Nemrég egy volt hallgatóm hívta fel a figyelmemet egy oleanderes facebook csoportra, ahol az egyik hölgy növényén szintén megjelent vagy tucatnyi 10 cm körüli lárva, komoly károkat okozva a levélzetben. Több kommentelő az azonnali elpusztításukat javasolta, de mivel az egyik megijesztette, hogy egyetlen hernyó elpusztítása is komoly büntetést von maga után, mivel védett fajról van szó, végül postázta őket (saját költségén!) az egyik érdeklődőnek. Úgyhogy jól sült el a dolog mindenki megelégedésére.

Pedig az „ijesztgetős” rosszul tudta, az oleanderszender nem is védett… J

HA

 

Az utóbbi évtizedekben, ahogy a Katona Gergelyék által jegyzett tavalyi cikkükben is olvasható, megnőtt a faj hazai észleléseinek a száma:

https://www.researchgate.net/publication/323945944_Az_Oleander_szender_Daphnis_nerii_a_Karpat-medenceben_Sphingidae_Lepidoptera_The_Oleander_Hawk_Moth_Daphnis_nerii_in_the_Carpathian_Basin_Sphingidae_Lepidoptera

 


Előző cikk: Címlapon

Következő cikk: „Ne csak együnk, igyunk is!” – avagy mi köze az izsáki Arany Sárfehér nevű bornak a lepkészethez?

Vissza a Rovarász Híradó 96 tartalomjegyzékhez

Online böngészhető lapszámok

Vissza a Rovarász Híradó főoldalra