Rácz Gábor: Sokszor „Tizenkét hónap az erdőn”

Rovarász Híradó 96 (2019. december)

 

Rácz Gábor: Sokszor „Tizenkét hónap az erdőn”. 2019. Dénes Natúr Műhely Bt. Oldalak száma: 184. Kötés: Keménytáblás. ISBN: 9789639783683

A posta hozta a kötetet – meglepetés volt! Rögtön el kezdtem olvasni, és már a „Lepkehálós vadászat” második bekezdésénél, ahol a szerző arról ír, hogy „idestova hatvan esztendeje” látta meg a napvilágot, gyanút fogtam, hogy itt valami nem stimmel. Ugyanis én vagyok 63, Gábor pedig „az apám lehetne”, tehát keresgélni kezdtem a világhálón. Rá is bukkantam a 22 évvel ezelőtti (1997) kötetre, mely ugyanezzel a címmel, de természetesen más címlappal jelent meg. Gondoltam, kiveszem a könyvtárból és összevetem a két könyvet.

Csakhogy ez nem ment olyan könnyen! Mint kiderült, egy szinte fellelhetetlen könyvről van szó, amit aztán Szolnokról, könyvtárközti kölcsönzés keretében szereztek meg a Budai Campus könyvtárosai. Végre a kezemben volt mindkét kötet, össze tudtam őket hasonlítani.

Mondanom sem kell, hogy az idei kiadás (egyébként ebben sem szerepel évszám!) minden szempontból jobb, szebb, nagyobb és színesebb. A mérete „majdnem” A4-es.

Mindenesetre, aki azon szerencsések közé tartozik, hogy megvan neki az 1997-es kiadvány, „csak” az utolsó három fejezetet kell pluszban elolvasnia, azok hiányoznak az első kiadásból, a többi rész szó szerint megegyezik a régivel.

A mostani kiadás közel 30 százalékkal hosszabb az elsőnél, az első kötetben található 39 fekete-fehér kép 30 százaléka pedig már színesben és nagyobb méretben szerepel. (Az újabb kiadás mérete nagyobb!)

A kötet címe, Sokszor „Tizenkét hónap az erdőn”, a méltán népszerű természetfilm sorozatra utal, ami hat évig készült, 1988-ban mutatták be a Magyar Televízióban, és amit a mai napig vetítenek időnként valamelyik adón. De ha valakinek nincs hozzá türelme, hogy ezt kivárja, nem kell mást tennie, minthogy összekösse számítógépét a tévével és máris megnézheti az egész sorozatot a YouTube videómegosztón keresztül.

Minket, rovarászokat leginkább az első fejezet, a „Lepkehálós vadászat” érdekel, melyben a szerző lepkész múltjával ismerkedhetünk meg. Ez csak 23 oldal, ami valamivel több mint 10 százaléka kötetnek. Ebben, a személyes élményeken kívül részletes leírást olvashatunk a nagyfoltú bagolylepkéről (Oxytripia orbiculosa), valamint a Melanargia suwarovius-ról, immár színes képekkel is illusztrálva.

Be kell vallanom, nem vagyok vadászatpárti, valahogy beteges dolognak tartom, hogy élvezetből valaki madarakat, nagyemlősöket gyilkoljon (fiatalabb koromban megengedőbb voltam…). És mégis, ahogy olvastam a vadászélményeket, rá kellett jönnöm annak szépségére. Arra, hogy az órákig tartó les során a vadász valósággal egybeolvad az erdővel, megismeri annak lüktetését, életét. Jobban, mint egy túrázó vagy kocogó, aki csak tranzitnak használja az erdőt, és szerencséje kell legyen, hogy lásson is valamit, hiszen a zajjal, amit okoz, minden élőlényt elriaszt a környezetéből.

Egy laikusnak érdekes lehet még a szakzsargon, valamint a szigorú szabályrendszer, amit egy vadásznak be kell tartania. Ugyancsak rendkívül érdekesek és érdekfeszítők a hosszú külföldi természetfilmezések során megtapasztalt élmények. Milyen jó lenne, ha többen vennék a bátorságot, hogy élményeiket ugyanígy papírra vessék!

Ha pedig elolvastuk a könyvet, kevesen fogjuk tudni megállni, hogy ne nézzük meg ismét a 12 részes sorozatot.

HA

 

A kötetet 3.500 és 4.500 Ft közötti áron még meg lehet vásárolni az interneten.

https://bookline.hu/szerzo/racz-gabor/23141?page=1

 


Előző cikk: Szöcskés találkozó a Medvesen

Vissza a Rovarász Híradó 96 tartalomjegyzékhez

Online böngészhető lapszámok

Vissza a Rovarász Híradó főoldalra