Az intenzív tücsöktermelés technológiai kihívásai

Elhangzott a Magyar Rovartani Társaság 868. ülésén (2019. május 17.)


Rovarász Híradó 96 (2019. december)

MRT-hírek – A MRT üléseken elhangzott előadásokról leadott összefoglalók


A rovarok rendkívül hatékonyan, alacsony terület és inputigény mellett képesek nagy mennyiségű, magas minőségű állati fehérje előállítására, így egyre nagyobb igény mutatkozik irántuk ipari szempontból is (van Huis et al. 2013; Patton 1978). A megnövekedett igény kielégítésére egyre nagyobb számban jönnek létre intenzív rovar előállító telepek (House 2018), azonban a kiforratlan technológia miatt ezek számos megoldatlan problémával küzdenek (Rumpold & Schlüter 2013).

Az élelmiszer és a takarmánycélú rovartermelés egyik fontos csoportját teszik ki a tücskök (Gryllidae) alrendjének tagjai, melyek eredményesen tenyészthetők mesterséges körülmények között. A tenyésztés során elsődleges gazdasági szempont a termelési ciklus lerövidítése, a felnevelési veszteség minimalizálása valamint a magas szintű automatizáció (Rumpold & Schlüter 2013). Ez környezetszabályozással és megfelelő eszközök alkalmazásával érhető el. A termelést azonban nem csak a kifejezetten rovartenyésztésre szánt eszközök hiánya, és a betegségek, kártevők jelenléte, de a zavaros jogi környezet is nehezíti.

Antonovits Bence, antonovits.b@gmail.com

 


Előző cikk: A balkáni hegyiszitakötő (Cordulegaster heros Theischinger, 1979) méretének tér- és időbeli változásai exuviumok vizsgálata alapján

Következő cikk: Sok éves közös munka Varga Zoltánnal: új Noctuidae fajok és élőhelyeik Ázsiában

Vissza a Rovarász Híradó 96 tartalomjegyzékhez

Online böngészhető lapszámok

Vissza a Rovarász Híradó főoldalra