A 2019. év rovara – a havasi cincér

Elhangzott a Magyar Rovartani Társaság 862. ülésén (2018. december 21.)


Rovarász Híradó 96 (2019. december)

MRT-hírek – A MRT üléseken elhangzott előadásokról leadott összefoglalók


Mivel 2019-ben esedékes az Élőhelyvédelmi Irányelv alapján készülő országjelentés (amelyben a közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek természetvédelmi helyzetéről kell beszámolni), a Magyar Rovartani Társaság és a Magyar Természettudományi Múzeum internetes szavazásán három közösségi jelentőségű rovarfaj között lehetett választani. A 8671 szavazatból 5680 (65,6 százalék) jutott a havasi cincérre, így 2019-ben ez a faj lett az Év rovara. A két versenytárs közül a magyar tarsza 1669 (19,2 százalék), míg a kis Apolló-lepke 1322 (15,2 százalék) voksot kapott.

A havasi cincér Magyarországon a számára alkalmas helyeken – főleg az idős bükkösökben – egyelőre nem ritka. Az elhalt fák eltávolítása az erdőkben, illetve a petéző nőstények csapdájaként működő kivágott törzsek helyszínen hagyása a nyár közepéig nem kedvez a szaporodásának.

A bükk az éghajlatváltozásra legérzékenyebben reagáló fafajok közé tartozik. Ezért félő, hogy a bükkösök visszaszorulása, illetve tudatos lecserélése a szárazságot és meleget jobban tűrő fafajokra a havasi cincért fenyegető egyik legsúlyosabb veszély lehet.

Merkl Ottó, MTM Állattár, Bogárgyűjtemény, merkl.otto@nhmus.hu

 


Előző cikk: Utazások Kelet Afrikában

Következő cikk:Beszámoló a Nemzetközi Kémiai Ökológiai Társaság (ISCE) 34. konferenciájáról, Budapestről

Vissza a Rovarász Híradó 96 tartalomjegyzékhez

Online böngészhető lapszámok

Vissza a Rovarász Híradó főoldalra