Segítséget szeretnék kérni

Kezdőlap Fórum Kezdőknek Segítséget szeretnék kérni

Ennek a témakörnek tartalma 1 hozzászólás, 2 résztvevő. Utolsó frissítés: Merkl Merkl 7 hónapja telt el.

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #4056

  KrisztaN
  Felhasználó

  Kedves Tudós Bogarászok!

  A Postojnai cseppkőbarlangról fordítok egy marketing szöveget, amiben a következő bekezdésre akadtam:

  The Slenderneck Beetle (Leptodirus Hochenwartii)

  In September 1831, thirteen years after the great discovery of the most beautiful parts of Postojna Cave, Luka Čeč made another amazing discovery. On one of the stalactites below the Great Mountain, he found a small brown beetle, which was, on account of the interesting shape of its body, named the slenderneck beetle. The beetle has a large abdomen, a tiny neck and thin legs. The discovery of the slenderneck beetle refuted the mistaken belief that there was no life in caves. A new science was born – biospeleology.

  Nagyon hálás lennék, ha esetleg valaki meg tudná mondani ennek a jószágnak a magyar nevét, már ha van neki. A szöveg nyilvános, megtalálható a cseppkőbarlangról szóló ismertető füzetben.

  Üdvözlettel és előre is hálás köszönettel:

  Németh Krisztina

  krisztin28@invitel.hu

  #4057
  Merkl
  Merkl
  Felhasználó

  Kedves Krisztina!

  Ez a bogár nem él Magyarországon, így “hivatalos” magyar neve nincs. A rokonsági kör, ahová tartozik, a pecebogárfélék családja, ezért a barlangi pecebogár nevet javaslom – nem túl elegáns, de a rokonságát figyelembe véve érthető, hogy miért ez.

  A gond, hogy így értelmetlen szó szerint lefordítani a második, harmadik és negyedik mondatot. Javaslom, hogy magunkban (magunknak) alakítsuk át ezeket így:

  On one of the stalactites below the Great Mountain, he found a small brown beetle, which was, on account of the interesting shape of its body, named the slenderneck beetle. The beetle has had a large abdomen, a tiny neck and thin legs. The discovery of the slenderneck new beetle refuted the mistaken belief that there was no life in caves.

  És akkor fordítható így:

  A Nagy-hegy [biztosan van szlovén neve] alatt, egy függő cseppkövön talált egy kis barna bogarat, melynek nagy potroha, apró nyaka [valójában előtora] és hosszú lábai voltak. Az új bogárfaj felfedezése megcáfolta azt a tévhitet, hogy a barlangokban nincs élet.

  A bogár nevének második szavát (a faji jelzőt) a jelenlegi szabályok szerint kisbetűvel kell írni (Leptodirus hochenwartii), akkor is, ha a leírója annak idején naggyal írta.

  Üdvözlettel:

  Merkl Ottó

  Magyar Természettudományi Múzeum

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.