Libanoni cincérek

Kezdőlap Fórum Nevelés és tenyésztés Nevelés Libanoni cincérek

Ennek a témakörnek tartalma 7 hozzászólás, 2 résztvevő. Utolsó frissítés: tamasnemeth tamasnemeth 3 hónapja, 2 hete telt el.

8 bejegyzés megtekintése - 1-8 / 8
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #3668
  tamasnemeth
  tamasnemeth
  Felhasználó

  Jó napot!

  A minap behoztam a múzeum teraszáról a kinn telelő lárvákat. A műanyagdobozokban elsőként a tavalyi, libanoni ágakból bújt elő néhány, imágó alakban telelő bogár. A képen lévő, nálunk nem élő Molorchus juglandis dióból, míg a Niphona picticornis jeneszterből jött ki, 2 nappal később, a meleg szobában. Érdekes, ezek már nyilván imágók voltak augusztusban, de a hideghatás nélkül nem akartak előbújni.

  üdv,

  Tomi

   

  • A témakör módosításra került: 1 év, 4 hónapja telt el-tamasnemeth tamasnemeth.
  #3815
  tamasnemeth
  tamasnemeth
  Felhasználó

  Jönnek a bupik is 🙂

  #3882
  tamasnemeth
  tamasnemeth
  Felhasználó

  további jószágok: Libanoclytus tommassoi és Poecilium lividum nevű cincúrok.

  #3886
  tamasnemeth
  tamasnemeth
  Felhasználó

  Libanoni juharágból egy Leioderes-faj.

  #3897
  tamasnemeth
  tamasnemeth
  Felhasználó

  És akad itt szúfarkas is. Lárvája vékony tölgygallyban tizedelte eddig a cincérlárvákat. Denops albofasciatus / nagyfejű szúfarkas 

  #3898
  tamasnemeth
  tamasnemeth
  Felhasználó

  A bogárnevelés melléktermékei ezek a kis ördögök. Bogárölő darazsak, akik a fában fejlődő bogárlárvákat parazitálják. Nem elég, hogy a általában a legféltettebb faágakban szaporodnak el annyira, hogy tökhiába várja az ember a ritka cincér előbújását, de a nevelődobozból kiszökött darazsak még jól meg is tudnak szúrni, remek, több napig viszkető piros hólyagokat okozva. A képen épp egy Libanonban élő endemikus cincérfaj bábját teszik tönkre nagy örömömre.

  #3910

  bszelenczey
  Felhasználó

  Gratula, csinos jószágok! Az utolsó képen szereplő parazitoiddal (ill. talán valamelyik fajtásával, nem ismerem őket) nekem is volt kellemetlen afférom, anno a Krétán gyűjtött faanyaggal importáltam őket tudtomon kívül. Nem volt elég, hogy a sok endemikus cincér, díszbogár lárváim legnagyobb részét tönkretették, a nevelődobozokból kiszökdösve a már évek óta tartott egyéb faanyagban lévő lárváimnak is nekiestek…vagy két évig tartott, mire teljesen sikerült likvidálni őket. Kellemetlen élősködők, ahogy írtad szúrnak is, ráadásul irtó penetráns szaguk van. Fuj.Bogárölő darázs Callimus angulatus ssp. glabrescens lárvája mellett

  #4782
  tamasnemeth
  tamasnemeth
  Felhasználó

  Sziasztok,

  A 2018-as libanoni ágakból egy újabb, sosem látott szépséges cincúr bújt elő: Ropalopus ledereri.Ropalopus ledereri

  Még ősszel jött elő egy szép és ritka bupi is: Phaenops delagrangei.Phaenops delagrangei

  üdv,

  Tamás

8 bejegyzés megtekintése - 1-8 / 8

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.