Év rovara, Hírek, Megjelenés

Tíz év rovarai – társaságunk legújabb kiadványa az online karácsonyfa alatt

A Magyar Rovartani Társaság 2011-ben indította el az Év rovara kampányt azzal a céllal, hogy felhívja a társadalom szélesebb rétegeinek figyelmét egy-egy rovarra, a rovarok védelmére és az élővilágban betöltött szerepükre. Az első tíz év rovarairól készült írásos anyagok összefoglalójaként egy könyvet készítettünk, melyet szeretettel ajánlunk minden kedves érdeklődő figyelmébe.

“Amikor a Magyar Rovartani Társaság elindította az Év rovara kampányt, magunk sem gondoltuk, hogy tíz év múlva sikertörténetként büszkélkedhetünk vele. Sokan szavaznak a jelöltekre, gyarapodik a nyomtatott és az elektronikus sajtóban megjelenő híradások, ismeretterjesztő cikkek száma. Ennél is fontosabb, hogy a kezdeményezés egyre több emberben keltette fel a rovarvilág iránti érdeklődést. Amit megismerünk, azt szeretni is tudjuk, és ha szeretjük, vigyázni is fogunk rá.

Napjainkban már köztudott, hogy emberi létünk ezer szállal kapcsolódik a rovarok tevékenységéhez. A rovarok okozta mezőgazdasági kárt, az általuk terjesztett betegségek következményeit pénzben is ki tudjuk fejezni, hiszen a növényvédelemnek, a gyógyításnak ára van, de elgondolkodtunk-e azon, hogy a beporzó rovarok mekkora hasznot hajtanak nekünk? Eltűnésükkel nemcsak az emberi jólét omlana össze, de a földi élővilág is jelentős változás elé nézne. Kijelenthetjük, hogy elemi érdekünk a rovarok megismerése és védelme. Meggyőződésem, hogy az 1910-ban alapított Magyar Rovartani Társaság az Év rovara kampánnyal hathatósan segíti a rovarvilág megismerését, ami a világról alkotott képünk finomodását, tökéletesedését is jelenti.

A kötet az elmúlt tíz év rovarfajait egységes szerkezetbe foglalva mutatja be. Bízom benne, hogy hasznos és gyönyörködtető olvasmányt adunk az olvasók kezébe, ami arra biztat mindenkit, hogy minél többet tudjon meg a rovarok titokzatos, de annál csodálatosabb világáról. (Részlet a Tíz év rovarai c. könyv Előszavából, írta Víg Károly, a Magyar Rovartani Társaság elnöke)

A könyvet Merkl Ottó és Dedák Dalma szerkesztette Merkl Ottó, Paulovkin András, Puskás Gellért, Szél Győző, Tóth Balázs, Vásárhelyi Tamás, Vig Károly kiváló ismeretterjesztő írásainak felhasználásával.

A szövegeket illusztráló fényképek és ábrák rendkívül fontos szerepet töltenek be a kiadványban, ezek zöme internetes forrásból származó és szabad felhasználású licenccel rendelkező kép, továbbá számos intézmény és magánszemély is a szerkesztők rendelkezésére bocsátotta fényképeit, ezért mindnyájukat hatalmas köszönet illeti (a fotósok hosszú névsora a könyv ábrajegyzékében található, valamint a képek mellett is minden esetben fel lett tüntetve azok szerzője).

A könyv az Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázatának (PTKF/637/2019) köszönhetően jött létre.

A kiadvány ezer nyomtatott példányban jelenik meg. Honlapunkon a “Kiadványaink” menüpont alatt, illetve az alábbi hivatkozásra kattintva elektronikus formában is érhető: https://www.rovartani.hu/tiz-ev-rovarai

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.