Hírek

Könyvajánló – Sár József: Igaz történetek az állatparadicsomból

Tagtársunk, Sár József kis könyvet jelentetett meg az állattartás árnyoldalairól. A komor hangulatú, de tanulságos történetek gyűjteményéről álljon itt a szerző ajánlója.


A haszon- és társállattartás eredete az emberiség múltjának homályába vész. Ezek az állatok nagy szerepet játszottak a társadalmak kialakulásában, felváltva a gyűjtögető, vadászó életmódot. Később történelemformáló hatásuk volt a kereskedelem, a felfedezések és a harcok kimenetelében is.Gondoljunk csak Közép- és Dél-Amerika spanyol és portugál meghódítóira, akik maroknyi lovas seregekkel igáztak le több száz, akár több ezres gyalogos inka vagy maja hadseregeket, eltörölve királyságokat, ősi kultúrákat.

Napjainkban a haszonállatok többsége látja el élelemmel a Föld hétmilliárd lakosának nagy részét, illetve közel ennyi társállat gondoskodik a természethez fűződő vágyaink, bennük lelt örömeink kielégítéséről.

Azonban az állatok tartásának mikéntje egyáltalán nem mindegy. A felelős állattartás és az emberség megnyilvánulása fontos tényezők.

E könyv olvasóját 12 év alatt tapasztalt 15 rövid történet során igyekszem beavatni a felelőtlen állattartás, az üzleti haszonhajhászás és az embertelen viselkedés kirívó eseteibe, melyek nagy felkiáltójelként késztettek ezek közlésére.

Teréz Anya idézete ad útmutatást ezen írások mottójaként:

Ebben az életben nem tehetünk nagy dolgokat. Ebben az életben csak kis dolgokat tehetünk, nagy szeretettel….

Sár József
Kővágótöttös, 2020. augusztus 20.

ISBN 978-615-00-8576-0

A könyv magánkiadás, egyelőre csak a szerzőnél vásárolható meg. Címe:

Sár József
Kővágótöttös
Petőfi u. 51–53
7675

Telefon: 20 451-7754

E-mail: sarj@freemail.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.