Hírek, Pályázat

Pályázati eredmények

A XLII. Magyar Rovarászati Napok alkalmából kiírt pályázat eredményei

 

A fotópályázatra digitális formátumban vártuk a képeket, ezért a győzteseket itt is bemutatjuk. A többi fénykép is megtekinthető a pályázati felületen.

A pályaművekből nyíló kiállítás a 2020. február 15-én nyílik a Budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban.

Ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadó a Rovarászati Napok nyitó ülésén február 21-én.

Gratulálunk minden résztvevőnek, kiemelten a díjazottaknak!

 

 

1. kategória: Rovargyűjtemény

 

Podlussány Attila és Dusnoki Anna ékszerormányos gyűjteménye díjazásban részesült

A Fülöp-szigeteken élő ékszerormányosokat nehéz megszerezni, és drágák is, ezért ritkán láthatók gyűjteményekben. A nemesopálokhoz hasonló ragyogó színmintázatuk éppúgy nanoszerkezeti sajátosság, mint az azúrlepkék kékje. A két dobozban közel 50 faj szépen preparált példányait csodálhatjuk meg.

 

2. kategória: Képzőművészeti alkotás

 

Bombay Bálint, festmények – I. díj

A zsűri a festmények kategóriában Bombay Bálint alkotásait tartotta a legjobbnak és I. díjra érdemesnek. A 9 db akvarell mindegyike szemet gyönyörködtető és meggyőző. Az ábrázolt rovarok jellegzetességei hiánytalanul megelevenednek a képeken, legyen szó az imádkozó sáskáról, a feketenyelű lopódarázsról vagy a délvidéki poszméhről. Egyes ábráknak a színek és a csillogás tökéletes megragadása és a háttér plasztikussága jól érzékelhető többletet kölcsönöz. A festmények egy része tankönyvbe illően didaktikus, mint pl. a tavaszi ganéjtúró színváltozatainak bemutatása.

Buzás Katalin, pirográfiák – I. díj

Buzás Katalin pirográfiái is kiemelkedő és I. díjra érdemes alkotások. Maga a technika, fatáblára forró tű segítségével rajzolni, bonyolultabb és fáradtságosabb, mint a grafikák vagy a festmények elkészítése. A szarvasbogár és a havasi cincér hátterét tölgylevelek képezik, melyek a fa meleg, bensőséges hangulatát tovább fokozzák. Nem kevésbé kidolgozott alkotás a sárgaszegélyű csíkbogár ábrája sem. Buzás Katalin magas szinten létrehozott művészi alkotásai túlmutatnak a bemutatni kívánt objektum hiteles ábrázolásán és különleges hangulatot árasztó dísztárggyá nemesednek.

Demeter András, tavaszi álganéjtúró szobor – I. díj, Év rovara különdíj

Demeter András álganéjtúrót megmintázó szobra hiteles és szép, szintén I. díjat érdemlő pályamunka. A bogár testarányai helyesek, színe, lába, de testének alsó része is igen valósághű – az ilyen alkotás a megfelelő kézügyességen kívül komoly figyelmet is feltételez. A zsűri mindig őszinte örömmel üdvözli az ilyen háromdimenziós alkotásokat, melyek – valljuk be – tökéletesebb másai a valóságnak, mint a legjobb rajz vagy festmény.

 

Pethő Csilla, festmények – II. díj

Pethő Csilla két akvarellel jelentkezett a Magyar Rovartani Társaság pályázatára, melyek a tavaszi álganéjtúrót, illetve a fecskefarkú lepkét ábrázolják. Az álganéjtúró szinte kiemelkedik a papír síkjából, míg a fecskefarkú lepke és hernyójának képe aprólékosan kidolgozott. A zsűri ezeket a festményeket II. díjra javasolta.

Csepelláné Kertli Judit, festmények – II. díj

Csepelláné Kertli Judit szintén II. díjat kapott olajfestményeire. A „Harmatos reggelen” című egy kis termetű szitakötőt, a kék légivadászt mutatja be apró harmatcseppekkel a testén. Figyelemre méltó a rovar és a vízcseppek hiteles és pontos megjelenítése. Nem kevésbé gondosan kidolgozott a hétpettyes katica ábrája, mely az „Úton felfelé” címet viseli. A pályázók olajfestményeket többnyire sokkal ritkábban nyújtanak be, mint akvarelleket, a zsűri így ezt a képet is nagy örömmel fogadta.

 

Szendrey Iringó, papírbogarak – III. díj

Szendrey Iringó papírbogarai valódi színfoltok a Magyar Rovartani Társaság pályázatán. Bámulatos, hogy a szép rovarok, mint például a góliát- és a herkulesbogár bemutatására milyen sokféle eszköz áll a megfelelő fantáziával és kézügyességgel megáldott alkotó rendelkezésére. Szendrey Iringó papírból készült bogarait a zsűri III. díjra értékelte.

Varga Zsófia, festmények – III. díj

Varga Zsófia már tavaly is pályázott, a zsűri akkor további munkák készítésére buzdította. Megfogadta a jótanácsot, és az idén is hét festményt küldött be, melyek közül a legsikerültebbek talán a mezei tücsök és a pienini tarsza, de a többi is szépen kidolgozott és jól megragadják az ábrázolt fajok karakterét. A zsűri Varga Zsófia munkáit ebben az évben III. díjjal jutalmazta.

Farkas Rudolf, digitális festmények – III. díj

A digitális festmények sem tartoznak a gyakran látott alkotások közé. Farkas Rudolf három festménye közül kettő az ősvilági élet egy-egy rég letűnt szereplőjét eleveníti meg – részben az alkotói fantázia segítségével. A szuggesztív és hatásos, egészen a finom részletekig kidolgozott alkotásokat a zsűri III. díjjal jutalmazta.

 

Igazgyöngy Alapítvány, gyerekrajzokKülöndíj

A berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítványtól összesen 48 festmény érkezett. A 9 és 14 év közötti gyerekek rovarábrázolásai egytől-egyig merészek és lendületesek. Legnépszerűbb témáik a szitakötő, a katicabogár, a szarvasbogár és természetesen az év rovara, a tavaszi álganéjtúró. Közös elemként a képek színgazdagságát lehet kiemelni, mely érzelemviláguk és őszinteségük egyértelmű megnyilvánulása. Van köztük néhány ígéretes alkotás, amely – legalább részben – igen pontosan adja vissza az ábrázolt objektumot.

 

Czimer-Szendrei Judit, kép bélyegekből – Oklevél

Czimer-Szendrei Judit egyforma bélyegekből kirakott, mintegy 50×50 cm-es méretű kompozíciója is a különleges pályamunkák sorát gazdagítja. A szabályosan elrendezett, spirális alakzatot formáló méhek a „Sorsuk a halál” címet viselik.

Fazekas Edit, festmények – Oklevél

Fazekas Edit hat vízfestménye hangyát, házi méhet és tavaszi álganéjtúrót mutat be zömmel fekete-fehérben. Az ábrázolás nem túlságosan részletes, inkább lényegre törő, a karakterek megragadását tűzi ki célul.

Lengyel Béla, szobor – Oklevél

Lengyel Béla természetes anyagokból készített ganéjtúró bogara feltehetőleg utalás az év rovarára, a tavaszi álganéjtúróra. A galacsin szerepét ebben az esetben kisebb kókuszdió játssza. Lengyel Béla tavaly is igen ötletes és szintén természetes anyagokból építkező kompozíciókkal állt elő.

 

 

3. kategória: Fénykép

 

Potyó Imre: Utolsó keringő – Fődíj

 

Kis Szilveszter: Fésűscsápú álszú portréja – I. díj

 

Kis Szilveszter: Jégbe fagyott törékenység – I. díj

 

Potyó Imre: Zöld sztráda – I. díj

 

Kis Szilveszter: Az ollóbűvölő – II. díj, Móczár László különdíj

 

Potyó Imre: Spórasztráda – II. díj

 

Kis Szilveszter: Farkaslégy portréja – II. díj

 

Bekő Tamás: Hajnali álom – II. díj

 

Potyó Imre: Táncoslégy – II. díj

 

Bekő Tamás: Cincérek hercege – III. díj

 

Bakos Anett: Hangyák – III. díj

 

Kis Szilveszter: Szúnyoglábú légy zsákmányával – III. díj

 

Berkovics Imre: Tavaszi álganéjtúró – Év rovara különdíj

 

Burkovics Balázs: Az életük immár a kezünkben van… – Közönségdíj


A zsűri összetétele:

  • Fotópályázat: Dedák Dalma, Dombi Orsolya, Koczor Sándor, Merkl Ottó, Németh Tamás, Rahmé Nikola, Somay László, Sulyán Péter Gábor, Ujvári Zsolt, Vig Károly.
  • Képzőművészet és gyűjtemény kategóriák: Merkl Ottó, Puskás Gellért, Szél Győző, Szőke Viktória.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.