Pályázat

A XL. Magyar Rovarászati Napok alkalmából kiírt pályázat eredményei

1. Rovartani témájú dolgozat

III. díj: Drimmer György: Az információs forradalom és az iskolai rovargyűjtemény (dolgozat, 1. melléklet, 2. melléklet)

A dolgozat rávilágít arra, hogy digitalizált korunkban, amikor óriási mennyiségű információ érhető el pillanatok alatt a rovarokról is, nehéz megtalálni a helyét a klasszikus rovargyűjteményeknek a közoktatásban. A szerző dolgozatában ezzel kapcsolatot ötletét és véleményét tárja az olvasó elé.

2. Rovargyűjtemény

I. díj: Lengyel Béla

Dicséretet érdemel a tárgyak gondos kiválasztása, ötletes és esztétikus elrendezése és a precíz cédulázás. Oktatási anyagnak is kiváló.

II. díj: Nádai László

A palearktikus virágbogár-gyűjtemény néhány doboza szemlélteti, milyen a mintaszerű preparálás, a pontos cédulázás és megbízható határozás. A kéneslepkék bemutatódoboza pedig túlmutat a bizonyítópéldányok egyszerű tárolási megoldásán.

Oklevél: Grabant Aranka és Merkl Ottó (pályázaton kívül bemutatott gyűjtemény)

Oklevél: Medvegy Mihály (pályázaton kívül bemutatott gyűjtemény)

 

3. Alkalmazott művészet

A) Fotó

II. díj: Bodonyi Nóra

Az éti csigán lakmározó szentjánosbogarak vagy a petetokon tartózkodó imádkozósáska lárvájának fotói a természetben (és a rovarfotókon is) ritkán látható jeleneteket örökítenek meg. A peszércén tartózkodó kifejlett imádkozósáska fotója részletgazdagságával tűnik ki.

II. díj: Koncz-Bisztricz Tamás

A bemutatott fotók esztétikai értéke és művészi hatásai is meggyőzőek. Letisztult kompozíciók és képkivágások jellemzik. A fény-árnyék hatások és színkontrasztok megjelenítése karakteres. Kiemelendők az ellenfényben és vakuval készített légyfotók, melyek hűen adják vissza a rovar szőrözöttségét.

II. díj: Szlovik Márton

Magas fotótechnikai szinten megoldott, színvilágában és kompozíciójában kissé lírai hatásokat és erényeket is felmutató képek.

Oklevél: Kovács Mercédesz

Az összecsukott szárnyú busalepke technikailag helyes felvétel. Mivel azonban csak egy képet kaptunk, azt bemutatkozásnak tekintjük, és érdeklődéssel várjuk a következő évi pályázatra beküldendő, feltehetően több képből álló anyagot.

 

B) Képzőművészet

I. díj: Mazács Anita

Az év rovarait megjelenítő nyolc alkotás harmadik dimenziót csempész a képi világba azzal, hogy az ábra nem a szokásos módon, a képkeretezésre szolgáló üveg alatt, a papíron jelenik meg, hanem az üveg alsó felére van festve. Ezt a hatást tovább fokozza a földi dongó szárnyának különleges, rendkívül élethű kivitelezése.

I. díj: Vargyas Ildikó

A hosszú kollázson az egymás alatti szitakötők az alkotás három fázisát mutatják be. Az alkotó további szitakötőábrái is kiváló rajzkészségről és alapos tárgyi tudásról tesznek bizonyságot, melyek tudományos illusztrációként is megállnák a helyüket.

I. díj: Zilahi Boglárka

A májusi cserebogár pajorjának ötletes, textilből és műanyagból készült „puha szobra” bámulatba ejtő, talán a legkülönlegesebb alkotás az idei pályaművek közül. A fej és a lábak igényes kidolgozása külön dicséretet érdemel. A szerző kiváló rajzkészségét bizonyítják a bizarr formájú imádkozó sáska habitusábrái is. A képregény pedig az alkotó animációban való jártasságra utal.

III. díj: Perecsi Enikő

A szitakötő pasztellszínű ábrája légies hatást kelt, ugyanakkor a rovartest és a háttér (a kolokánnal benőtt vízpart) kidolgozottsága mind a művészi, mind a tudományos igényeket kielégíti.

III. díj: Sándor Eszter Erzsébet

A kissé stilizált rozsdavörös színű rókalepke és a mögötte háttérként megjelenő küllőrojt varázslatos kékje erős kontrasztot teremve hat az érzelmekre.

III. díj: Szederkényi Norbert

Az ősmaradványt imitáló „szitakötőlenyomat” gipsztáblán jelenik meg reliefként. A művészi szabadság keretein belül hitelesnek mondható.

Oklevél: Lengyel Béla

Az alkotó tollas szitakötőjének ötletességét dicséri a jobbára növényi részekből kialakított, stilizált, de találó rovaralakzat. Eredeti gondolat a szárnyak helyére illesztett színes madártoll is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.